Q. 1. What is Retail POS?
Ans. Retail Point of Sale (POS) refers to a combination of computer hardware, retail software, and various attachments with it like a barcode scanner, weighing machine, customer display, or a cash drawer. This system is used for billing at the retail store.
Q. 2. What is an ERP system?
Ans. ERP stands for Enterprise Resource Planning. ERP is an integrated suite of software tools which helps businesses manage its various processes seamlessly. These set of software tools integrates the functions of various departments, branches, business units etc. and makes the business works as a single functional unit.
Q. 3. What are main benefits of implementing ERP in retail?
Ans. ERP systems are suitable for large retail chains and super-markets. It helps in better data analysis and gives a bird eye view of the business. ERP systems can help in informed decision making, reduce costs and overheads, ensure better communication, remove duplication, bring efficiency in a business.
Q. 4. I am a small retailer having only 1 store. Will eFacto work for me?
Ans. Yes, eFacto works well even for single store retailers. eFacto offers subscription model that fits to needs of small retailers or mom-and-pop stores. It shall be able to do billing, maintain inventory, and generate taxation reports.
Q. 5. Is eFacto capable to handle large retail chains and a volume of 2000 bills or more in a day?
Ans. eFacto’s enterprise version offers capabilities to handle scores of billing counters, multiple locations, warehousing, back-office system, and accounting and taxation.
Q. 6. What is the price of eFacto Retail?
Ans. eFacto offers scalable business model pricing, i.e. you can take a ‘Starter’ model with limited functionalities and start with a very small annual fee; the ‘Business’ model is suitable for single stores; the ‘Professional’ model is suitable for retailers with multiple stores; and the ‘Enterprise’ model comes with all functionalities, integration, and dedicated manpower support. The prices have been displayed in the website www.efacto.in. Alternatively, you can call the sales team for a demo.
Q. 7. Does eFacto support a mobile POS?
Ans. Yes, the mobile version of POS can help you manage all the store functions – Sales, Returns, Exchange, Transfers, Receipts etc – on a tablet as well as a mobile phone.
Q. 8. How secure is my data with eFacto?
Ans. eFacto stores the customer’s valuable data on Cloud Servers securing with 124bit SSL security. We ensure that all transactions and business data are stored and transmitted securely. The required security protocols are in place to protect against potential threats.
Q. 9. We are a large retain chain company with own production facilities. How easy is it to integrate eFacto with our existing ERP?
Ans. eFacto seamlessly integrates with major ERP systems and other business applications, ensuring a smooth transition and minimizing disruptions to your operations. For large projects, custom integration is also possible.
Q. 10. Does eFacto integrate with external Online ecommerce platforms?
Ans. Yes, eFacto has standard integration connectors built for ecommerce apps like Shopfy, …….. etc. which seamlessly exchanges data with the platfoms.
Q. 11. How can we do billing in case a retail store loses Internet connection?
Ans. In case of internet connection failures, eFacto switches to the local database and allows unhindered billing. The data is synchronized with the Cloud Server once the connection is restored.
Q. 12. How is eFacto Retail ERP different than its competitors?
Ans. eFacto ERP gives value at a reasonable price. The application is developed using latest tools and technologies and is highly reliable, customizable, flexible, scalable, and faster to implement. The best of the ERP systems may fail if proper hand-holding support is not provided.
Q. 13. What types of retailers use eFacto?
Ans. eFacto is best suited for FMCG, Supermarkets, Hypermarkets, Malls where a robust system is required for faster billing and sales closure. It is also used for gift stores, life-style retail, and fashion retailing.
Q. 14. How is eFacto efficient in handling multiple branches, multiple retail outlets, and warehouses?
Ans. Yes, eFacto enterprise version fully supports multiple branches, retail stores, warehouses etc. It can be implemented both online (could server, single database, real time) and offline (scheduled data synchronization) system where internet connectivity is poor or fails.
Q. 15. Is eFacto scalable, i.e. can we start with few users and upgrade to multiple users as we grow in business?
Ans. Yes. This is what scalability is. You can start with the basic package and upgrade the application without hindrance or data re-porting.
Q. 16. Does eFacto Retail provide technical support in any area of the country?
Ans. Availability and penetration of internet has made is possible to support any corner of the world. However, larger projects taken care personally whenever required.
Q. 17. Is one-time purchase option available for eFacto Retail ERP?
Ans. Mostly clients buy eFacto ERP on subscription based (SaaS - Software as a service) which is renewed yearly and remains cost effective and hassle free for the customer. However, for large retail chains one-time purchase option is also considered.
Q. 18. Is eFacto compatible with various devices like laptops, tablets, and mobile phones?
Ans. eFacto POS system is accessible on a wide range of devices for flexibility and convenience. Some applications can be used for mobiles too.